user_mobilelogo

Vita is gisteren (20-11-2010) voor het eerst meegeweest naar België.

Alleen al het feit dat ze vroeg moest opstaan en een eind moest rijden, gaf haar al een idee dat er wat leuks komen ging.

Bij het chateau de chasse was ze er al helemaal klaar voor, er waren flink wat honden en geweren, maar we moesten eerst nog naar het veld. Bij het langslopen en positioneren op het veld, had ze al wild in de neus.  Ze ging dan ook meteen van start. De opkomende fazanten werden echter op één na niet benut. Wel had ze de smaak te pakken.

Ook op de andere velden liep ze goed. Na enige tijd geen wild echter, ging ze echter ook op muizenjacht. Dat is niet de bedoeling. Ook op het kale veld had ze snel door dat er geen wild was en ging ze met een chichoreibiet er vandoor en spelen, ach ja.

Het veld erna was echter serieus, Vita had haar neus meteen aan en hier kwamen dan ook een flink aantal patrijzen af. Ze jaagde geweldig en had het vreselijk naar haar zin. Ook vond ze zelf fazant, had goed voorgestaan en later opgestoten en ondanks dat hij niet geschoten werd, was ze in haar element.

Op het laatste veld werd er aan de andere kant van het veld flink geschoten. Vita ging ook en kwam met een fazant terug. Helaas pakte een andere hond die van haar af, de voorjaagster van de desbetreffende hond, gaf haar de fazant terug en ze kon hem trots naar mij brengen.

Daarna viel er een fazant een flink stuk het veld op. Vita markeerde goed en ging erop af. Ook een andere hond nam zijn kans. Hij kwam echter leeg terug, Vita wist echter zeker dat de fazant daar moest zijn en zocht door. En jawel hoor, ze vond hem en bracht de flinke haan in galop naar mij. We waren allebei in de wolken. Een geweldig apport zo aan het einde van de dag!

We mochten bij thuiskomst samen op de bank en Vita sliep als een roosje -ik trouwens ook, na een dag lopen in het zonnetje...

Ps Even voor de duidelijkheid, ik houd het geweer van de fotograaf vast, ik schiet zelf niet.

Vita's eerste keer op jacht was helemaal in Hongarije.

We zijn met drie personen en honden voor drie dagen in december 2008 heen en weer gereden. Het was een heel avontuur.

Vita was erg onder de indruk van al het gebeuren en moest erg wennen aan alle jagers, schoten en het werk wat van haar verwacht werd. Ook ik moest erg wennen en leren om met de jacht en de hond om te gaan. Pas de laatste dag, toen er veel fazant geapporteerd kon worden, was ze in haar element.Toen leerde ze ook omhoog te kijken als er een schot viel en zo het wild te markeren.

In 2009 is ze mee geweest op jacht in Duitsland en dat vond ze erg leuk. Ze had goed door wat de bedoeling was, jagen, er wordt geschoten en er kan geapporteerd worden.

Nu 2010 mag ze mee naar België. Geweldig vindt ze het.

Voor meer daarover, zie het volgende artikel

Vita is gisteren 1-e G geworden bij de Novice veldwerkwedstrijd van de vizslavereniging. Hoera!!

En dat, terwijl ik besloten had geen veldwerk meer te doen, ik ben namelijk al met de A training begonnen.

Met Vita had ik dan ook helemaal niet meer getraind van de winter, maar heb haar voor de novice durven inschrijven, omdat ze met wandelen erg vrij was geworden en zelf op zoek ging naar fazant.

Ze moest beginnen op een omgeploegde akker en dat is haar ding niet (de mijne trouwens ook niet, wat loopt dat zwaar). Niettemin had er fazant gezeten en daarom begon ze toch steeds beter te lopen. Het veld erachter waren stoppels en dat was een veel fijner veld, hier kwam ze ook echt tot jagen. Zelf stuurde ik haar niet goed, na een tijdje realiseerde ik dat de wind schuin kwam, omdat Vita wel op de wind liep, dus pastte ik mijn loop aan. Aan het eind van het veld (dat rechts in een soort punt liep) heb ik haar opnieuw ingezet, maar de fazanten kon ze niet vinden. Waar waren die gebleven? Vita liep wel te laag met de kop, maar dat is onze fout. Zij zoekt zo naar tennisballen op het grasveld in het donker en 'oefent' dat dagelijks ...
Na ruim 10 minuten, mocht ik haar aanlijnen van de keurmeester. Achter ons was echter een weitje met een slootkant en ik had Vita daar nog even langs willen sturen. Toen ik dat zei, mocht dat van de keurmeesters Eering en van der Valk en stuurde ik Vita -tegen de wind in- over de sloot en langs de kant. Ze maakt een slag terug en pats, staat heel vast voor op een rietbergje.
Toen moest ik nog door de sloot -mijn laarzen liepen net niet vol- naar haar toe. Alarmpistool in de aanslag, trek op met Vita en de fazant kwam mooi los. Ik schoot al terwijl de fazant nog niet eens goed uit dat bergje was en vergat daarna Vita stil te zetten en aan te lijnen. Eering moest dat tegen mij zeggen ...stom, stom...

Niettemin -een punt!
 

Ook de keurmeesters waren blij, dat ik nog gevraagd had om haar langs de rand te sturen, ook zij gunnen de honden graag wild.

Omdat ze eerste is geworden, hebben we zelfs nog een beker gewonnen als:

Beste Novice Vizla!

KNJV proeven zijn apporteerproeven. Er wordt gewerkt met (dood) wild. 

Zij bestaan uit verschillende onderdelen:

Proef C Proef B Proef A
A Aangelijnd en los volgen F Verloren apport te land  I Dirigeerproef te land
B Uitsturen en komen op bevel G Markeerapport J Apport van verre loper over diep water
C Houden aangewezen plaats H Apport over diep water  
D Apport te land    
E Apport uit diep water  

 

Om proef B te halen, moeten ook de C onderdelen voldoende zijn afgelegd en om de A te halen, moeten alle 10 onderdelen gehaald worden.

Het basisexamen in Hongarije bevat zowel veldwerk, sleepspoor als apporteerproeven.

We zijn vooral sinds najaar 2008 goed aan het trainen geslagen en nu zijn we lekker op dreef.

Onderlinge wedstrijd KNJV 't Sticht 26-8-2006 C diploma
Vizsladag 2008 Basisdiploma
Hongarije 13-9-2008 Basisexamen
Tilburg 1 aug 2009 C
Lelystad 8 aug 2009 C
Haaften 15 aug 2009 B
Langbroek 22 aug 2009 B
 Vizsladag 2010 Special  2-e

We gaan nu verder trainen voor de A en MAP's (meervoudige apporteerproeven)

Voor info, zie ook de website van de KNJV www.knjv.nl

Vita en ik zijn een aantal keer naar een hondenshow geweest, een wereld apart.

Helaas vindt ze het showen niet leuk en staat ze lijdzaam te wachten met de staart tussen haar poten.... ze toont dan ook niet hoe ze werkelijk is.

We hebben dan ook afgesloten in Alkmaar, een mooie zonnige dag op een buitenshow en daar kwam ze veel beter tot haar recht en had meteen een U1. Dit was een mooie afsluiting voor Vita, ze hoeft niet meer mee.

Puppy keuring 13 november 2005 Beste pup van het nest
ZuidLaren 5 maart 2006 1 U
Winner 26-11-2006 ZG
Eindhoven 3 februari 2007 1 U
Groningen 3-3-2007 2 ZG
Groningen 1-3-2008 2 ZG
Hongarije 13-9-2008 Geschikt voor de fokkerij
Alkmaar 10-5-2009 1 U, res CAC