user_mobilelogo

Vita heeft in Haaften op 18 september 2012 haar eerste MAP B gehaald.

We hadden wel afgelopen jaar getraind, maar juist de tijd voor de MAP, was er weinig tijd, vanwege training met Julí en de dracht en het nest van Szerény. Ik had me dan ook voorgenomen om tevreden te zijn met een aantal gehaalde onderdelen.

 

Een Map -meervoudige apporteer proef- bestaat uit zes proeven en per proef moeten er twee apporten gehaald worden. Per proef kan er maximaal 100 punten gehaald worden. Als er een apport gemist wordt, is de Map onvoldoende afgelegd.

Proef 1 bestond uit een markeerapport van een eend en een kraai. De eend had Vita vrij snel,maar de kraai viel nog niet mee. Toen ze uiteindelijk de kraai had, bleek ze die al daarvoor genegeerd te hebben. Een kraai ruikt nogal en veel honden apporteren ze niet graag. Vita had hem dus al eerder gevonden, maar had stiekum nog gekeken of er niet nog een ander, leuker stuk wild lag. 60 punten.

Proef 2 waren twee verloren apporten op een klein driehoekig veld, afgegrensd door paadjes en dijkje. Dit leek heel simpel, maar hier hadden veel honden moeite mee, omdat het zo dichtbij was en de meeste honden juist getraind zijn om verder weg te zoeken. Voor het eerste apport had ik dan ook moeite om Vita binnen het veld te krijgen. Toen ze de duif had, had ze de kraai ook vrij snel. 75 punten. Hier waren veel honden uitgevallen, hoorde ik later.

Proef 3 was een markeer op schot over water en een verloren zoek langs een pad uit zicht. Op het vooruit, stond ze even stil bij het water en had ze een extra commando nodig. De rest ging als een trein. 95 punten.

Nu was het pauze. Nu er drie proeven binnen waren, wilde ik toch wel heel graag de andere drie ook halen.

Proef 4 was een verloren zoek in de maïs en een verloren zoek in het bos. De maïs had vorig jaar veel 'slachtoffers' geëist, dus ik vond het erg spannend. Zomaar ergens in de maïs trainen, mag niet, maar gelukkig had ze op de jacht een verloren zoek in de maïs gehad. Vita ging er vlot in en verdween en voor mijn gevoel duurde het erg lang, maar gelukkig, ze kwam met de kraai. De duif had ze ook goed gevonden en alles was binnen. 95 punten.

Op naar de volgende proef. Daar was het erg druk, dus we liepen door naar de volgende waterproef. Vita ging vlot over om de verloren eend te halen en op de terugweg werd er een markeer geschoten. Deze eend viel vlak bij achter een bosje in een soort inham in het water. Ik had even moeite om te kijken hoe ik Vita sturen moest. Ze verdween uit zicht en door de harde wind, kon ik ook niet horen of ze nou wel of niet het water in was gegaan. Afwachten maar en ja, hoor, ze kwam met de eend. Joepie. 90 punten.

Nu de laatste proef, de moeilijkste. Het konijn lag in een redelijk rechte lijn aan het eind van het veld bij de afrastering, op een flinke afstand. Veel honden hadden de neiging om vlak voor de afrastering naar rechts te gaan en ook Vita deed dat. Ik kon haar echter vlot op links krijgen en het konijn had ze toen ook meteen. Op de terugweg werd er aan het andere eind van het veld een kraai geschoten. Vita markeerde echter niet, oei. Ik stuurde haar en ze ging goed vooruit, maar op de stevige wind boog ze af naar links. Nu was het zaak om haar terug te krijgen. Ik zette haar stil en stuurde haar naar rechts, dit deed ze mooi. Maar nu was ik kwijt waar de kraai lag, ik moet echt op mijn eigen markeren trainen. Ze zocht goed en gelukkig ze had de kraai, inderdaad op een andere plek, dan ik in mijn hoofd had. Ze keek me aan en ik deed niets, maar inwendig bad ik dat ze hem kwam brengen. Ze pakte hem op en kwam op een mooie draf naar me toe. Joepie!!! Binnen!!! Terwijl de keurmeester tegen me praatte, dacht Vita er nog even met het konijn vandoor te gaan, oei, niet verpesten. 75 punten.

Ik was helemaal in de wolken en kwam huppelend het veld af, Vita was blij omdat ik blij was en liep springend naast me. Dat werden extra koekjes voor de dame, wat was ik trots!

Van de 22 B honden hadden 6 honden het gehaald! Bij de A hadden van de 20 honden, 4 honden het gehaald. Het bleek niet gemakkelijk te zijn geweest.

Gelukkig wilde de oppas van Szerény's nest langer blijven en kon ik onder het genot van een welverdiend biertje en gezelligheid van de anderen, nog even nagenieten en ons diploma in ontvangst nemen.