user_mobilelogo

Vandaag (25-9-2010) met Szerény voor het eerst map gedaan, in Langbroek. Hieronder het resultaat.

 

Bij de eerste proef moest ze over een sloot een zeer dichte dekking in, lag een konijn en een kauw.

Ze ging mooi over, maar daar moest ik haar wel doorsturen en ik kon niet zien of ze echt aan het zoeken was.
Ze kwam met de kauw in de bek terug, maar bij het plekje waar ze over de sloot terug wilde, werd de weg geblokkeerd door allemaal takken en ik kreeg haar niet terug. Uiteindelijk zei de keurmeester dat ik maar om moest lopen en dat was best een eind. Toen ik achter het bos was, riepen mensen dat Szerény me aan het zoeken was, ze was uiteindelijk toch de sloot over, nog steeds met de kauw in de bek, maar toen ik niet bij de wachtkamer was, raakte ze in een soort paniek, ik snel terug rennen en was ze helemaal in de wolken dat ze me weer gevonden had. Proef niet gehaald, dus.
De tweede proef was een plas met daarvoor dekking, achter de dekking werd een eend geschoten, deze ging ze keurig halen, maar omdat ik niet kon zien wat ze deed, nog maar een paar keer apport geroepen, ze was natuurlijk al aan het terugkomen met de eend, meer vertrouwen, Luus! Daarna over een sloot een kraai, ze zocht heel mooi in tempo, maar ondanks het niet aarzelen bij de kraai van de week, pakte ze de kraai nu wel, maar spuugde ze hem meteen weer uit. Ik kon dat niet zien, maar de keurmeester wel: een nul en ik moest haar terughalen. Ik denk dat ze toch nog de schrik had van de proef daarvoor, dat ze met de kauw mij kwijt was geraakt ofzo??
De proef erna was 2 kraaien, oei... Dit was op een pad, de hond moest steady achtergelaten worden, in het zicht van haar werden 2 kraaien geschoten, daarna ik terug en haar laten apporteren. Ze was keurig op de plaats gebleven!, rende naar de eerste kraai, maar die zag ik niet, ik zag alleen de kraai die verderop lag, dus ik stuur haar door, kijkt ze me heel verbaasd aan met de kraai in de bek, vertrouwen in de hond, Luus!! De tweede keurig gehaald en ik kreeg een mooi compliment van de keurmeester, dat Szerény zo mooi werkte met een geweldig tempo!! Hoera, gehaald.
Proef vier was bij een poel. Er werd aan de overkant een eend geschoten, die aan de rand van het riet lag, op de terugweg een gans aan de andere kant. Szerény ging mooi over, maar het was waden in plaats van zwemmen, best zwaar. Ze komt aan de overkant niet bij de eend, maar loopt keurig langs de rand tot ze hem had. Ik wist ondertussen al niet meer waar hij lag, maar Szeréentje wel.
Op de terugweg kijkt ze waar de gans valt (gans had ik niet geoefend verder) en ook die haalt ze keurig op!  Gehaald.
Proef vijf was het moeilijkst. In en naast de boomgaard lopen we op linie, er wordt een duif geschoten en die moet gemarkeerd worden, terwijl de hond die haalt, loopt de linie verder en wordt er een konijn geschoten. Hond ziet hem niet, maar de voorjager wel.
Ik was als allereerste aan de beurt en terwijl we naar de keurmeester lopen heeft Szerény wild/geurtjes in de smiezen. Dus tijdens de uitleg, zit Szerény met haar neus bij de sloot, shit. Als ze maar volgen wil en niet straks die sloot in duikt. We lopen in linie Szereentje volgt netjes-, er wordt geschoten en Szerény kijkt keurig in de lucht, maar de duif valt een stuk achter de linie... niet gemarkeerd. Ik stuur haar vooruit en ze gaat in tempo over de sloot en op een gegeven moment gaat ze zoeken, maar gelukkig was er wind en heeft ze een goede neus en haalt ze duif in rap tempo op. Vlak voor ik de duif aanpak, wordt er geschoten en rolt het konijn ergens... tegelijkertijd vliegt er een opschrokken uil over. Ik had eigenlijk al op linie door moeten lopen, dus de keurmeester stuurt me vooruit, dan kan ik haar inzetten en ik heb geen idee waar dat konijn ligt, k...  Szerény gaat in een mooie lijn over en ergens roep ik maar zoek apport. Ze zoekt achter de linie en is vrij ver naar voren en ik wil haar een stuk terug halen. Ze stopt netjes, rent dan niet de richting uit die ik aangeef en ja, hoor, komt met het konijn in de bek terug. Superknap! Gehaald.
De anderen na ons hadden nu mooi kunnen zien waar ongeveer het wild viel, maar wij hadden geen idee, dus ik was supertrots op Szerény.
De laatste proef was 2 markeerduiven op een veld met midden in het veld een poel met lokduiven, 1 duif valt links van de poel en de andere recht vooruit langs de poel.
Szerény ziet beide vallen en rent richting de lokduiven richting eerste duif, ze snuffelt en ik stuur haar door, maar ze is aan de verkeerde kant van de poel, dus ik denk, dan maar door naar duif 2. Maar nee, hoor, Szerény stopt, zwemt de poel over en pakt duif 1. Dan door naar duif 2, ze gaat in een supertempo, de duif lag erg diep en ze stopt ervoor bij het riet bij de werper. De keurmeester stelt me gerust en ja, hoor Szerény komt eruit en rent door naar duif 2 en apporteert die in een moordend tempo. Gehaald!
Ik kreeg van de keurmeester nog wel even te horen dat ik bij het inzetten op duif 2, haar uit de concentratie haalde door haar weer eerst keurig naast me neer te willen zetten. Hij zei, dat ze al heel geconcentreerd richting duif 2 aan het kijken was. Tevens kreeg ik weer een compliment dat de hond zo mooi werkte.
Vier van de zes gehaald, maar 3 apporten gemist (eigenlijk maar 2), ik ben supertrots, dat snap je!!

Natuurlijk weer veel geleerd, vooral dat ik veel te veel commando's geef en een slecht geheugen heb en Szerény eigenlijk erg zelfstandig en graag werkt!